Luftsolvärme

 

Suomeksi

 


SolarMagic
är skyddad med bruksmodell i Danmark, och utnyttjar byggnadens konstruktion som solfångare. Det behövs inga stora solfångare på taket eller på väggen. Tillverkande företaget, SolarTronic har jobbat med solvärme sedan 1985.

Luftsolvärme lämpar sig väldigt bra för att ventilera och hålla torrt i olika byggnader. I södra Finland skiner solen även på vintern, även om den soliga tiden per dag är kort mitt i vintern. Solen hjälper ändå till att hålla byggnaden torr under vintern bara solen skiner på solcellerna och snön inte täcker dem. En luftsolvärmare kan per timme blåsa in upp till 250 m3 torr, frisk och uppvärmd luft i byggnaden.


Mitt i vintern
får man inga stora mängder värme ur en solfångare. Solen kan under vintern ändå driva en fläkt som blåser in en stor mängd torr och lätt uppvärmd luft in i byggnaden. Den torra, friska och uppvärmda luften tas från mellantaket, eller från en luftspalt. En förutsättning är att solen skiner på solcellerna och att de inte är täckta av snö. Den största mängden värme från solen får man via fönster mot söder.

 

 

 

 

 

Om det finns en inglasad terrass på sydsidan av huset, kan varm luft från terrassen blåsas in med en solcellsdriven fläkt. I bästa fall kan den värmen räcka till att värma hela huset. Hela terrassens glasyta fungerar som en stor solfångare. Varje kvadratmeter fönster ger lika mycket värme som en lika stor solfångare. Av denna orsak får man ofta en större mängd värme via fönster på sydsidan än man kan få från solfångare. 

Största fördelen med luftsolvärmare är att man får en stor mängd torr, frisk och lätt uppvärmd luft. Eftersom dessa anläggningar fungerar enbart när solen skiner, blåser de in luft i huset endast när den är torr och lite varmare än annars. När solen skiner är luften oftast torrare och därför blåser man bara in torr luft i huset. 

När det är mulet och regnar startar inte fläkten. På det sättet undviker man att kall fuktig luft blåses in i huset. När fläkten startar och blåser in torr luft i huset, avlägsnas den ”gamla” fuktiga luften ur huset.

I ouppvärmda hus värmer solen luften via fönstren. När det blir kallt frigörs fukt ur luften. Den solcellsdrivna fläkten blåser in en stor mängd torr uppvärmd luft, som undantränger den fuktiga luften via husets ventilation, skorsten mm.

Solens värmestrålning från fönstren tillsammans med den stora mängden torr och frisk luft via fläkten håller huset torrt och luften är bra. Eftersom det är torrt inne trivs inte svampar, och man slipper unken lukt. Huset är också förmånligare att värma upp, eftersom luften är torr.

Mer monteringsexempel finns på vår monteringsanvisningar -sida och i monteringsanvisningen som finns under Broshyrer.

 

SolarMagic import och marknadsföring MG Engineering, Jakobstad FI 2310922-8
Copyright © MG Engineering

Webdesigner