Usein kysyttyä

Svenska

Miten SolarMagic -laitteet toimivat ja mihin niitä käytetään?
SolarMagic toimii täysin aurinkoenergialla, tästä syystä käyttökustannuksia ei ole. Auringon paistaessa tuuletin käynnistyy ja puhaltaa kuivaa, raikasta ja lämmintä ilmaa taloon. Tämä yhdistettynä eteläpuolen ikkunoiden kautta saatavaan auringonsäteilyyn vapauttaa kosteuden ja poistaa sen talosta. Laite hoitaa talon ilmanvaihdon ja alentaa ilman kosteutta. Sisäilman laatu paranee ja sisälämpötila nousee jonkin verran. Kuiva ja hieman lämmennyt sisäilma on helpompi, nopeampi ja halvempi lämmittää. Tämä säästää rahaa ja vähentää sekä sienikasvun, että kosteusongelmien riskiä. Kokemusten mukaan SolarMagic poistaa kosteuden ikkunoista ja esim. kaapinovet on helpompi avata. Huonekalut ja vuodevaatteet tuntuvat lämpimiltä ja kuivilta, eikä ilma ole tunkkainen.


Mihin SolarMagic voidaan asentaa?
Laite voidaan asentaa joko talon kattoon tai seinään. Ainoa vaatimus on, että talosta löytyy eteläpuolella pinta johon aurinko paistaa esteittä. Talven aikana on tärkeää, että aurinkokennojen edessä ei ole pensaita, puita tai muita rakennuksia. Huolehdi myös siitä, että aurinkokennon päällä ei ole lunta, se voidaan esimerkiksi asentaa seinälle.


Pitääkö talon kattoon tehdä suuria reikiä?
Ei, yksi SolarMagic -laitteiden suurista eduista on se, että katon läpi ei viedä paksua ilmaputkea, kuten perinteisissä ilma-aurinkolämmittimissä. Kattoon asennettu laite hyödyntää katteen alla olevaa lämmintä ilmaa, ja siitä syystä suuria reikiä ei tarvita, ja niiden tuoma kosteusvaurion riski vältetään. Ainoastaan johdon läpiviemiseen pitää joskus porata pieni reikä kattoon.


Voiko SolarMagic laitteet asentaa itse, vai pitääkö siihen palkata ammattilainen?
SolarMagic on helppo asentaa itse, pakkauksen mukana toimitettavan asennusohjeen avulla. "Tee se itse" -henkilö asentaa laitteen ilman ongelmia. Jos et halua asentaa sitä itse, siihen voidaan palkata ammattimies, kotisivuiltamme näet suositeltujen asentajien yhteystiedot.


Miten niin pienikokoisella laitteella voidaan saada paljon lämpöä?
SolarMagic hyödyntää menetelmää, joka on suojattu hyödyllisyysmallilla Tanskassa. Talon rakennetta käytetään aurinkokeräimenä. Auringon paistaessa mihin tahansa pintaan, se lämpenee riippumatta siitä onko se katto, seinä tai aurinkokeräin. SolarMagic hyödyntää lämmön, joka on jo "kerätty" esim. talon katteen alle ja puhaltaa sen taloon.


Eikö olisi tehokkaampaa asentaa perinteinen ilma-aurinkolämmitin talon katolle, verrattuna SolarMagic -laitteeseen?
Ei ole, koska SolarMagic hyödyntää koko katteen keräämän aurinkolämmön, sen käytössä on paljon suurempi aurinkoenergiaa keräävä pinta-ala verrattuna perinteiseen katolle asennettavan ilma-aurinkokeräimeen verrattuna. Kun katolle asennetaan perinteinen ilma-aurinkokeräin, voidaan sanoa, että suuren aurinkokeräimen päälle asennetaan pieni aurinkokeräin ja hyödynnetään ainoastaan sitä pientä !! Perinteinen ilma-aurinkokeräin on myös paljon näkyvämpi, ja vaikeampi sijoittaa sekä auringon, että talon arkkitehtuuriin nähden.


Miksi ilma-aurinkolämmitin on niin tehokas tapa pitää lämmittämätön talo kuivana talven yli?
SolarMagic -laite toimii täysin aurinkoenergialla. Tuulettimen tarvitsema sähköenergia tuotetaan yhdellä tai useammalla aurinkokennolla. Tästä syystä tuuletin toimii ainoastaan silloin, kun aurinko paistaa. Ilma on silloin myös kuivaa, ja raikas, kuiva ja lämmin ilma puhalletaan taloon. Tämä yhdistettynä eteläisten ikkunoiden kautta saatavaan aurinkosäteilyyn poistaa kosteuden tehokkaasti talosta. Varmista, että aurinkokennot eivät ole talven aikana lumen peitossa, tai puiden, pensaiden tai muiden rakennusten varjossa.


Voiko ilma-aurinkokeräin tuottaa suuria määriä lämpöä taloon myös talven aikana?
Minkään valmistajan ilma-aurinkokeräimet eivät pysty talven aikana lämmittämään taloa tehokkaasti. Ilma-aurinkokeräimen kuivattava teho perustuu suureen määrään kuivaa ja raikasta ilmaa, joka puhalletaan taloon ainoastaan auringon paistaessa. Tämä yhdistettynä eteläisten ikkunoiden kautta saatavaan aurinkosäteilyyn kuivattaa sisäilman tehokkaasti. Sisään puhallettavan ilma on usein hieman lämpimämpi kuin ulkolämpötila, mutta ikkunoiden kautta saatava lämpö on suurempi. Ikkunoiden kautta paistava aurinko vapauttaa sisärakenteiden kosteuden, ja ilma-aurinkolämmittimen tuottama kuiva, raikas ilma korvaa vanhan kostean ilman.
Kun sisäilma on kuivempi, se tuntuu lämpimämmältä ja talo on helpompi, nopeampi ja edullisempi lämmittää, koska kosteutta ei tarvitse "lämmittää pois". Kostean talon lämmittäminen on kalliimpaa ja kestää kauemmin. Talven aikana aurinko paistaa lyhyen ajan päiväsaikaan. Auringon antama energia ei yleensä riitä talon lämmittämiseen, vaikka talon katolla olisi perinteinen ilma-aurinkolämmitin jonka pinta-ala on 0,5 - 3 m2. Aurinkokennon tuottama energia riittää kuitenkin tuulettimelle, joka puhaltaa suuren määrän kuivaa ilmaa taloon. Suuri taloon puhallettava ilmamäärä on siis tärkeintä, kun ilma-aurinkokeräimestä halutaan mahdollisimman suuri teho talvella. Varmista, että aurinkokennot eivät ole talven aikana lumen peitossa, tai puiden, pensaiden tai muiden rakennusten varjossa.


Miten SolarMagic -laite voi alentaa talon ilmankosteutta?
Koska SolarMagic hyödyntää talon ulkoseinää tai katetta aurinkokeräimenä, se voi tuottaa paljon kuivaa, raikasta ja lämmintä ilmaa. SolarMagic toimii ainoastaan aurinkoenergialla, ja puhaltaa kuivaa ilmaa taloon auringon paistaessa. Kun aurinko samalla lämmittää sisäilmaa ikkunoiden kautta, vapautuu kosteutta ja SolarMagic korvaa kostean ilman kuivalla ilmalla.


Miksi muilla ilma-aurinkokeräimillä on suuri "laatikko" katolla?
Perinteisillä ilma-aurinkokeräimillä kerätään lämpöä "laatikkoon" jolla on usein hyvin pieni pinta-ala. SolarMagic hyödyntää koko katetta tai seinää aurinkokeräimenä. Ainoastaan aurinkokennot näkyvät talon ulkopuolella. SolarMagic on Tanskassa suojattu hyödyllisyysmallilla ja tuotteet on kehitetty perustuen pitkään kokemukseen aurinkokeräimistä. SolarMagic on jatkokehitetty tuote perinteisistä ilma-aurinkokeräimistä.


Mikä on SolarMagic -laitteiden odotettu elinikä?
SolarMagic -laitteissa on ainoastaan kaksi "kuluvaa" osaa, aurinkokenno ja tuuletin. Koska aurinkokenno on korkealaatuinen eikä sisäänrakennettu aurinkokeräimeen, joka voisi aiheuttaa ylikuumenemisen, sen elinikä on todella pitkä. Valmistajan mukaan aurinkokennot kestävät 25 vuotta, mikä on myös tuulettimen odotettu elinikä normaalikäytössä. Tähän asti ei yksikään aurinkokenno tai tuuletin ole mennyt rikki.


Onko SolarMagic -laitteen tuulettimen melutaso korkea?
Auringon paistaessa täydellä teholla tuulettimen teho on maksimissaan ja sen melutaso on 35 - 40 dB. Se vastaa suurin piirtein liesituulettimen melutasoa pienimmällä nopeudella. SolarMagic toimitetaan aina kytkimellä varustetulla termostaatilla, jolla tuulettimen voi sammuttaa, kun talossa oleskellaan, tai silloin kun tuulettimen ääni häiritsee.


Miten SolarMagic sijoitetaan jotta siitä saatava teho olisi mahdollisimman suuri?
Paras sijoitussuunta on etelää kohti, joka takaa parhaan mahdollisen tehon talven aikana edellyttäen, että aurinko paistaa esteittä aurinkokennoon. Varmista, ettei aurinkokennon edessä ole puita, tai muita esteitä ja että aurinkokenno ei ole lumen peitossa. Asennus- ja sijoitusoppaassa on erilaisia asennusvaihtoehtoja, joista voidaan valita parhaiten soveltuva.


Onko SolarMagic tehokkaampi katolle vai seinälle asennettuna?
Ilmansuunta johon aurinkokenno asennetaan, asennustavalla ja lämpöä keräävän pinnan materiaalilla on suurin vaikutus laitteen tehoon. Jos talossa on eteläisellä seinällä suuria ikkunoita, SolarMagic -tuloputken asennuspaikan merkitys on pieni. Yleisesti voidaan sanoa, että SolarMagic ja erityisesti aurinkokenno on paras asentaa sinne mihin aurinko paistaa eniten. Tumma kate voidaan hyödyntää suuren lämpömäärän saamiseksi.


Voidaanko aurinkokennot asentaa eri paikkaan kuin tuulettimella varustetun tuloputken?
Jos talossa on eteläisellä seinällä suuria ikkunoita, SolarMagic -tuloputken voi asentaa vapaammin, mutta mielellään paikkaan jossa aurinko lämmittää seinän tai katon pinnan. Aurinkokenno asennetaan etelään päin aina, kun se on mahdollista.


Voiko laite pitää talon niin lämpimänä, että sen sisätilat eivät talvella jäädy?
SolarMagic -laitteet puhaltavat aina kuivaa, raikasta ja lämmitettyä ilmaa taloon kun aurinko paistaa.Tämä auttaa pitämään sisätilat kuivina ja usein hieman lämpimämpinä kuin ulkolämpötila. Talvella lämpötila kuitenkin menee nollan alapuolelle. Kun talven aikana on pitempi kylmä jakso ja aurinko ei paista, sen lämmitysteho ei yksinään riitä pitämään taloa lämpimänä. Lämpötilan pysyminen nollan yläpuolella voidaan varmistaa esimerkiksi yhdellä tai useammalla pakkasvahdilla.


SolarMagic puhaltaa kuivaa, raikasta ja lämmintä ilmaa taloon, mutta miten kostea ilma pääsee ulos talosta?
Laite synnyttää taloon pienen ylipaineen jonka avulla vanha ilma tunkeutuu talosta savupiipun, liesituulettimen tai muun poistoventtiilin kautta. Yleensä talot eivät ole niin tiiviitä ettei ilma pääsisi niistä ulos. Tarvittaessa asennetaan poistoventtiili mahdollisimman kauas tuloputkesta, jotta kuiva ilma kiertää koko talon läpi.


Voinko laitteen kytkeä pois päältä kesällä, kun sisällä on liian lämmin?
Useimmat SolarMagic mallit toimitetaan termostaatilla tai kytkimellä, joten ne voidaan kytkeä pois päältä tarvittaessa.


Voiko SolarMagic vahingoittua jos sen kytkee pois päältä kesällä, kun on lämmin?
Koska aurinkokennoja ei ole asennettu aurinkokeräimen sisälle tai peitelevyn alle, se ei ylikuumene kesällä, joten sen voi kytkeä pois päältä.


Onko mahdollista käyttää SolarMagic -laitetta kesällä puhaltamaan viileää ilmaa taloon?
Ne SolarMagic mallit joissa on termostaatti, voidaan varustaa erillisellä viilennystuulettimella joka kytketään termostaattiin, viilennystuuletin käynnistyy kun termostaatin säädetty lämpötila ylittyy. Lisätuuletin asennetaan talon pohjoispuolelle, jossa lämpötila on aina viileämpi. Ohjeet tähän löytyvät asennus- ja sijoitusoppaasta.


Miten pitkä SolarMagic sesonki on Suomessa?
Kun auringon säteilymäärä riittää tuulettimen käynnistämiseen ja tuuletus käynnistyy, SolarMagic sesonki alkaa. Pohjanmaalla sesongin pituus on noin 9 kuukautta, ja Etelä-suomessa noin 10 kuukautta.

Minulla on SolarMagic asennettuna, ja se pitää joskus ihmeellistä "narisevaa" ääntä, joka kuuluu tuulettimesta. Mistä tämä johtuu, ja onko se ongelma?
Tämä on täysin normaalia. Joskus, kun aurinkokennoon kohdistuva aurinkoenergia ei ihan riitä tuulettimen käynnistämiseen, siitä voi kuulua outoa ääntä.


Minkälaista ylläpitoa SolarMagic -laitteet vaativat?
Asennusvaiheen jälkeen mitään erityistä ylläpitoa ei tarvita. Ainoastaan tuloputken suodatin voidaan joutua vaihtamaan tarpeen mukaan, yleensä vasta muutaman vuoden päästä.


Miten usein tuloputken suodatin pitää vaihtaa?
Tähän ei löydy mitään yleistä sääntöä, koska se vaihtelee asennustavan ja -paikan mukaan. Myös ympäristön pölyisyys vaikuttaa vaihtotarpeeseen. Yleensä sitä ei tarvitse vaihtaa muutamaan vuoteen.


Mistä voi johtua se, että tuuletin ei pyöri vaikka aurinko paistaa?
Tarkista ensin, että kytkin on päällä ja, että termostaatin säädetty lämpötila ei ole alhaisempi kuin sisälämpötila. On myös mahdollista että on hieman liian pilvistä tai että aurinko on liian matalalla ja sen teho ei riitä tuulettimen käynnistämiseen. Erityisesti talvella tuuletin ei heti käynnisty auringon paistaessa, joskus joudutaan odottamaan keskipäivään. Joskus, kun aurinko ei paista tarpeeksi, tuulettimesta kuuluu outoa "narinaa" ennen tuulettimen käynnistymistä. Auringon teho ei silloin ihan vielä riitä sen käynnistämiseen. Varmista, että aurinkokennot eivät ole lumen peitossa, eikä niiden edessä ole puita, pensaita tai rakennuksia.


Mikä hyöty on siitä, että SolarMagic -laitteiden aurinkokenno ei ole sisäänrakennettu aurinkokeräimeen ja peitetty lasilla tai muovilla?
Tämä on hyvä asia monella eri tavalla. Peitemuovi tai -lasi estää osittain auringon säteiden pääsyn aurinkokennoon, joka pienentää aurinkokennon tehoa ja lyhentää tuulettimen käyntiaikaa. Muovi muuttuu myös usein vuosien aikana valkoiseksi ja vaikeuttaa entisestään auringon säteiden pääsyn aurinkokennoon. Sisäänrakennettu aurinkokenno voi myös ylikuumentua kesällä. Joidenkin valmistajien ohjeiden mukaan aurinkokeräimet joiden sisällä on aurinkokenno, pitää asentaa pystyyn vähintään 60 asteen kulmaan ylikuumenemisen estämiseksi. Näitä tuotteita on vaikeampi sijoittaa etelään päin ja ne myös näkyvät paremmin esim. katolla.


Mihin SolarMagic tuloputki on paras sijoittaa?
Tuloputki voidaan asentaa joko katon alle tai seinälle eikä sitä välttämättä tarvitse sijoittaa korkealle seinälle. Tärkeintä on, että saadaan suuri määrä kuivaa, raikasta ja lämmintä ilmaa taloon. Mieti mistä kostea ilma pääsee talosta ja asenna tuloputki niin, että kuiva ilma kiertää koko talon läpi. Sulje tuloputken lähellä olevat poistoventtiilit jotta ilma kiertää talon läpi mahdollisimman hyvin. Jos ilmaa pääsee taloon ja ulos monesta paikasta, kostea ilma voi alkaa kiertää talossa, jolloin on parempi, että on selvä paikka mistä ilma pääsee ulos, joka on kaukana tuloputkesta.


Onko olemassa riski, että SolarMagic puhaltaa vanhaa saastunutta ilmaa taloon, jos ilma imetään seinän tai katon sisältä eristeen ulkopuolelta?
Ilma jonka SolarMagic puhaltaa taloon on aina raikasta, kunhan raikkaalla ilmalla on vapaa pääsy tilaan josta ilma imetään. Tilan läpi kiertävä ilmamäärä on niin suuri, että taloon puhallettava ilma on aina kuivaa, raikasta ja lämmitettyä. Koska esim. välikaton tilavuus on suuri, ilmanvirtaus siellä ei ole niin suuri, että ilman mukana talon sisälle kulkeutuu pölyä, eristeiden hiukkasia tai muita epäpuhtauksia. Mukana kulkeutuva mahdollinen pöly jää tuloputken suodattimeen. Ilmaa ei koskaan saa imeä tilasta jossa on kosteusvaurio, sienikasvua tai muusta syystä johtuva huono ilmanlaatu.


Onko olemassa riski, että SolarMagic puhaltaa asbestihiukkasia taloon?
Normaalisti asbestista valmistettujen tuotteiden asbesti ei vapaudu ilmaan ellei niitä sahata tai porata. Monessa talossa on ilmakanavat, joiden valmistuksessa on käytetty asbestia. Kunhan ne pysyvät ehjinä, asbesti ei kulkeudu ilman mukana. Asbestihiukkaset ovat pienimmillään 3 mikrometriä (1 mikrometri = 1/1000 mm). Jos SolarMagic asennetaan paikkaan, josta voi vapautua asbestihiukkasia, siihen voidaan tilata erikoinen suodatin, joka ei läpäise 2 mikrometriä suurempia hiukkasia.
 

 

sp;  visitors today  yesterday. Totally   

SolarMagic maahantuonti ja markkinointi MG Engineering, Pietarsaari  FI 2310922-8
Copyright © MG Engineering  

Webdesigner